Di Pagi Hari Perkahwinan Ku

11 February 2011

Pagi itu aku bangun awal, awal sikit daripada biasa. Aku sedar, hari ini merupakan hari yang terakhir aku bergelar seorang bujang. Disaat ini, aku tiba-tiba merindukan zaman bujang gua. Tapi tak apa, ramai orang kata kawen itu best...:p


 Aku bangun kasi mengeliat sesedap rasa kasi regang2kan otot baru padu. Dengar khabar malam ini otot aku perlu beraksi hebat. Itulah kata-kata orang yang pernah berkahwin kepada aku.Aku pun tak pasti nak beraksi macam mana. Aku memang inesen tentang bab-bab macam nih.

Aku bukak pintu bilik aku. Kelihatan semua orang dalam rumah begitu kucar kacir. Ada yang mengemas, ada yang bersiap-siap bakai baju lawa-lawa. ada juga yang kucar kacir baca surat khabar. Macam nie rupanya suasana nak kawen.


"haa.. dah bangun pun bakal pengantin ni. Pergi mandi, cepat. Kejap lagi nak nikah." Sapa emak aku.


Baru aku ingat gua nikah pagi, petangnya bersanding. Lagipun buat majlis 1 hari, jimat sikit. Sekali masak je.

Akupun capai tuala aku yang berbau harum dan terus menuju ke bilik air. Aku pekena mandi secukup rasa, lepas tu pakai baju melayu kaler krim. Memang benar kata orang, pakai singlet boleh menaikkan rasa keyakinan dalam diri. Kalau boleh, nak juga gua sarung singlet dalam 3-4 lapis kasi berkepuk2 keyakinan yang ada.


Selepas siap semua, kami pun menuju ke rumah pengantin perempuan. Itu jam aku bawak sendiri kereta mewah aku. Bukan apa, aku memang suka memandu. Nak-nak bila kereta sikan aku telah siap dihiasi dengan reben dan bunga pelbagai. Ramai sedara gua tolong bawak dulang hantaran.


Bila sampai, aku diarah untuk diatas tilam kecil menghadap tok kadi. Garang jugak rupa tok kadi nie, misai bukan main tebal. Dia tenung je aku, macam nak telan aku. Aku kasi angkat sebelah kening macam Ziana Zain.. Eh! salah! macam The Rock, sebagai tanda membalas balik renungan tok kadi itu tadi. Dia terus tunduk diam membisu.


Aku toleh ke satu sudut rumah melihat pengantin perempuan.......................................




























Seriously, tiba part nie je, angan-angan aku terpadam sebab aku tak ada idea siapakah pengantin perempuan itu. Nak berangan Lisa Surihani karang, nampak macam jauh melangit pulak angan-angan aku....wakkakakaak....jgn marah!...

58 Budak Hitam:

finaz said...

hahahhah,,tipah tertipuuuu,,,:-)

darxniq said...

finaz-hahahhahhahahhahahha...:p

Cik Leen said...

hahaha.(n__n)

darxniq said...

cik leen-hahahhaa...gelak eh?

topimagine said...

agak kasar jugak la guraun anda itu.. hahaha :)

darxniq said...

top-hahhahaha..jgn marah weiii...:p

Ujang9897 said...

hek eleh..hehe..., wei lisa dah kawin dgn aku la

darxniq said...

ujang-hahhaa..heliza ko nk letak mane?

combi said...

lo... ingat kan da kawen btol..haha

NUR IZZATUL NADIAH said...

wahhhh..yeye je kan!!
siyes ingat betol ler na kawen ! hishhh !

www.ceritanadiah.blogspot.com

Azwa Azee said...

hahahha..lah igtkan nikah betul2..hahahh

darxniq said...

combi-hahhaha....larikk..

nur-keh..keh..keh....

azwa-hahhaa..gurauan di pagi jumaat,,,:p

SyedGraphiX said...

erkkk.... errr.siyez laaa.sape pngantin tu! XD

darxniq said...

syed-hahahha...xleh publish lagi..:p

SyedGraphiX said...

publishhh la cpat.hahaha

ria said...

hahaha. . nice story . . i like..:)

Suraya said...

smpai hati curang!hahaha

misz sheyla said...

Aku memang inesen
tentang bab-bab macam nih<--- ok memang x leh bla

darxniq said...

syed-tuh...suraya...btol la bini aku..

ria-hahhaa..mekasih..

sue-errr..mane ada curang..i setia ngn u jer..

misz-hahahha..adoii..:p

Bro Framestone said...

he...23x

xsalah pun letak lisa surihani

if xdapat.. kot2 terkena bias kat lisa surihati ke..

dan confirm nnt jadi lisa surirumah.. pe2 pun kena cari nama lisa juga

darxniq said...

bro-cerita nih rekaan jer..wakkakaka..:p

aLieF si Muncung ManiS said...

hahaha.sampai hari pernikahan pun boleh lupa..haha...yang ziana zain tu kelakar..kuat ngarut gak bro ni..hehe..bro,,alief ucapkan terima kasih kepada bro sbb komen kat post alief kat sahabat blogger tadi..bro,,memandangkan bro pun mengarut mcm alief,,alief follow blog bro..alief dah jadi follower bro yg ke 139..kalau bro sudi,bro follow la balik blog alief..thanx bro...semoga kita mnjadi rakan blogger yg rapat..sila bagi tunjuk ajar..mana tahu,suatu hari nnti alief pulak nak kawin,,boleh la refer bro..hehe

aLieF si Muncung ManiS said...

hidup ziana zain.. bro,alief dah folow blog bro..blog bro kuat ngarut gak..haha..thanx bro..kalau sudi,follow la alief balik..tapi jgn paksa diri nak follow taw..bro follow kalau bro rasa blog alief best..
http://aliefcmoi.blogspot.com/

ku izzati said...

smgt je bce..last2..adeh..

tika said...

br je nk mendoakan kebahagiaan die...huhu,

yaya_flanella said...

eleh. ingat dah kawen betul2.. =.=

Mizz Farah said...

cehhhh....ingatkan siyes cite btol tadi..ahaha~ :P

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

haha~ tak sbr2 nmpk ;)


Yang Comel,
Khumaera Ismail
Wow! Inner Awning RM10 aje!!

Bintang Biru said...

cis, gua tertipu bro. HAHAHHAHAH

bun said...

hahah

tertipu jugak :P

putERi-kAtEk said...

ish!!!! potong stim btol la....hahahha...bru nk ucap tahniah, tak jadi!!!! hahahaha

Khairul Antasha said...

Salam..

hahaha...ingatkan betul..eiii..berangan eh...

mizzkechique said...

beria nk tau apap kisah seterusnye..tib2, angan-angan sudahhh...
muahaha..

darxniq said...

alif-hahaha..no hal bro..nnti aku pollow..

darxniq said...

izati-hahahha...santai di hari jumaat..

darxniq said...

tika-xpe2..doakan utk kesejahteraan pon xpe..:P

yaya-hahaha..yaya jadi pengantin boleh?

farah-hahahhahaha....terkena eh?

khumaera-hahaha...dah tua dah..huk..huk..

darxniq said...

bun-tipah tertipu lagi...hahahaha..

katek-mati la aku pasnih...hahaha..

khairul-haahhahhaa....bse la..angan2 mat jenin..

mizz-xpe..angan2 dah 50 peratus kejayaan dah..wkakaka...

iqbalhakimi said...

haha..cayalah..angan2 terbaik ni..lisa tuu...

Sunah Mohammad said...

haha! kreatif la kamu! hehehe..ingat betul2 tadi~

aisneezy said...

hahaha..gile syok ngh bce..tetibe tipah tertipooo..haiyaa...

faizah said...

hahah.ye ye je ingtkn nak kwen.haha

sicomot-comel said...

hahahhaa

rase nak lempang lelaju je..
baru nk taw sapekah wanita bertuah tu..
hohoho.

npe tak taruk SCC je jadik watrak pengantin pmpn tuh??hahahhaa

♥yaya budak suka embun♥ said...

lerrr..den tertipu qhupanyooooooo :'(

Anonymous said...

salam perkenalan. baru 1st time follow blog u akak dah tertipu

Semarak Api said...

hahah..cess.laju2 scroll down ingt ade pic pngntin pompuan.haha..bijak2

gadis oren said...

adehh , gelak nk pecah perut ase , lawak2 , ingatkan real tadi rupenyer kene tipu . hahahaha

ciK fLower meLawEr said...

hahahah engat yerk2 la td..hahhahahaa

Nurul Farehah said...

ha..ha..best story..wlau ape pun mmg tipah tertipu..berangan jelah sape2 yg suka..lisa pun ok..nama pun angan..memang xkn jd knyataanlah..ha..ha..

.izzati liyana. said...

haha.smart.kreatif btol.

NadiRah said...

hehehehehe~

shida anwar said...

adoilah..adoilah..

cik blogger said...

oh tidak!!! aku juga tertipu!

Rabia Sensei said...

Wallawey, ini dah tahap wajib kahwin ni! ;p

udin said...

kahkahkah! terbaek.. gua igt dah betoi kawen tadi.. tipah tertipuuuuu!!! ;)

darxniq said...

iqbal-dah aku nk ambik heliza..korang dok berebut..kakakkaa

sunah-hahaha...edisi karut marut..

ais-hahhahaa...tertipu eh?? :P

faizah-nak khwin..tp xder org nak...

si comot-hahhaa..ader pic awak..tuh x letak..

yaya-hahahhaa...:p

anoy-ahhahaha...xpe..nnti niq wat yg lain plak..

semarak-hahhaaha....kecian tol..

gadis-hahaha..jgn gelak guling3 dah la...hahhahaa...

cik flower-hahahhaha..:)

nurul-hahhaha..dah x tau nk letak sape..xpe2..lepas nih letak name nurul lak eh?

izati-keh..keh..keh...^_^

nad-hhahahha...

shida-adehhh...sakit ape plak nih??

cik blogger-ahhahahha..tipah tertipu...keh..keh..

rabia-wajib eh??hahhaa..:p

udin-hahhahaha....

mr_mrs mikko said...

cis cis! bukan lagi tipa tetipu ni!
aku yang tetipu!

Miz Novexx said...

grrrrrr!!! tengah syok baca, dushh tak habis plak :(
pegi la cepat2 carik pengantin pempuan nuh... kasi abess story neh :D

sera.Oh said...

ceit..igt nk muncul gmbr pengantin perempuan td! grrrrrrrrrr..