Gangguan Internet Sementara Akibat Tsunami Di Jepun

15 March 2011

 


Telekom Malaysia (TM) kini mengumumkan yang mana para pengguna internet di Malaysia mungkin menghadapi sedikit masalah pelayaran ekoran daripada beberapa kabel yang menghadapi masalah akibat tsunami yang melanda Jepun semalam.

Antara kabel yang menghadapi masalah adalah termasuk Japan-US Cable Network (JUCN) dan juga Asia Pasific Cable Network 2 (APCN2) yang mana menghubungkan Malaysia kepada Amerika Syarikat dan juga Hong Kong.

Akibatnya, para pengguna yang melayari laman-laman web yang dihoskan di Amerika Syarikat, Eropah dan juga Asia Utara mungkin menghadapi sedikit masalah, termasuk masa pelayaran yang lambat, dan kesusahan untuk mengaksesnya.

Walaubagaimanapun, langkah-langkah awal telah diambil untuk mengelakkan masalah tersebut, dan makluman terkini berkenaan proses pembaik-pulihan akan diumumkan TM dari semasa ke semasa.

6 Budak Hitam:

►AdamXis◄ said...

Assalam...patut lembab jer tenet skrg nie...terutama facebook...sob3.dlu kena dh sekali time 2006 kn gempa taiwan...kabel dasar laut terputus

►Informasi : Kongsi Iklan SAYS.my Dapat Duit

Intan said...

Patutlah ramai yg kat internet slow sgt...tapi me nasib baik sbb pakai broadband :D

AMMAR YASIR said...

patut lah slow sangat internet

Dda Ly said...

urmm susah jgak kalau effect internet ni kan? tp lagi sian kat dorang yang mengalami bencana..

meh ke rumah..
~health centre~
keep in touch ye..♥♥♥

iszieylyanziy said...

ptot la,,,lem mcam jek

SepatuTertinggal said...

x tahu menahu pulak kerana e2.