Kenapa aku bangga jadi anak kelantan??

23 March 2011


setiap insan mesti bangga dengan negeri masing...termasuk aku..ya!!..aku bangga menjadi anak kelantan...sbb bg aku kelantan adalah negeri paling indah..


bila bola sepak berlangsung..tngok la betapa kuatnyer sokongan peminat2 bola sepak kelantan..smpai penuh stadium..tp ada jugak yang fanatik sgt..smpai berlaku pergaduhan..nk wat cam ner..rambut sama hitam..tp hati lain2..so kita perlu ingt mengingatkan...penyokong kelantan berselawat sebelum memulakan perlawanan..demm..sebak aku tgok vid tuh...




perempuan pon berniaga...makcik2 saggop tggalkn rumah tangga..semata2 nk berniaga..sbb nabi muhammad pernah bersabda.."rezeki paling mudah untuk didapati adalah dengan berniaga"...itulah Pasar Siti Khadijah...tempat berkumpulnya makcik2,awek2 berniaga...


replika al-quran..seperti yang kita tahu..kelantan diberi nama "serambi mekah" ..Dipuncak pintu gerbang ini terletak replika al-Quran yang menggambarkan kebesaran dan kemuliaan al-Quran itu sendiri dan sebagai simbolik kepada kerajaan ini sendiri..

dan paling utama sbb aku suka kelantan adalah sbb dia...
Biodata Beliau 
Nama : Nik Abdul Aziz bin Nik Mat 
Tarikh Lahir: 1931
Tempat lahir : Kampung Pulau Melaka,Kelantan.
Pengajian :  
Pondok Tuanguru Hj Abbas, Besut
Universiti Deoband India
Universiti  Lahore Pakistan
Universiti Al Azhar
Sarjana Muda bahasa Arab
Sarjana Perundangan Islam

aku x sokong mane2 politik..tp aku hormat cara pentadbiran Tok Guru Nik Aziz terhadap kelantan..

banyak lagi benda yang menarik di kelantan...tp aku mls nk cite semua..:)

p/s: jom bace cerita nih..Orang Kelantan

13 Budak Hitam:

~...AmALinA....~ said...

amboiiii.. saye bangga jadik org penang..tetibe! err dalam byk2 gambr tok guru nape gambo time die tgh mkn nasi jugak yg kamu pilih nak letak kt entri ni,,,hahahaha =p

Ujang9897 said...

tggu selangor lawan kelantan..=)


nanti aku nk copy la biodata tuan guru ni..hee

KyêrulL said...

walaupun kawe bukan lah pure kelate.. tapi kawe banggo jugak.. sbb ado tuan guru kat sano.. Allahuakhbar!!

ain revival said...

siyesly, ain sangat bangga jadi orang qlate..y pasal bola setuju sgt2..bab2 bola 1 qlate bersatu hati..

luv qlate..luv TRW...

nuyue said...

kawe pun banggo jadi anak jati kelate

Jerul Dutos @ Teratak Sunyi said...

yeahhh...klate always the best lah...love to be ank jati klate,...heheee..

http://terataksunyi.co.cc

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

AKU ORANG GANUNG NAK BANGGA GAK..HAHA

Orang Kampung said...

aku bangga kwn aku ni org kelantan..
hehe..

muCux said...

aku bukan org kelantan
tp aku dah mula jatuh cinta dgn kelantan :)

mat ju said...

Kawe banggo jadi anok klate..!

AH7 said...

aku bangga aku anak jati selangor

nadiemsharmz said...

bango jadi anok klate!!!!!..yeah!

saya_arief said...

kami bangga jadi rakyat kelate.
:D