Lawak Bahasa Terengganu

20 February 2011


 nanananana...ganu kiter!!!..hahahhaa...
yearghh..bangga aku jadi anak trg..(errr..aku mix kelantan ngn trg...)
moh layan vid dulu...pastu kita bace lak cite...(pomot trg jap)



jom layan cite lawak terengganu...


A'kum dan salang sejahtera.

Sini saye ade satu cite untuk pengajarang semue. Bagi sape-sape yang nok
gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase interbiuw tu, ingat- ingatlah
cite ni. Kisoh benar ni tau bukang rekaang!!!

Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat
oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat
mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barulah ujiang bercakak pulok
(temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang
terpilih tu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk di
temuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige yang
pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih.

Kawang yang nombor satu mule la merungut, (kene bace ikut loghat
terengganu!) .......

"Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok".

Sampuk pulak kawan yang kedue ni.... "mapuh kite kalu lagu ni... aku doh
kecuk perut ni".

Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho seraye
berkate "Mu nok takut bende gok awang eh. Kalu die tanye, mu jawap je la.
Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun.... Janji mu jawap doh.
Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe.... Bukang nye tukang interbiuw tu
nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap
buleh control macho lagi".

Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kawang kite yang pertame ni pun
dipanggil.

Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi
macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan
yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.

"Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???".

awan nombor satu tadi pong jawap, "Susoh jugok soalan die, tapi aku tok
ingak doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die
tanye.... pengerusi TNB yang baru sape name. Aku pung jawaplah Datuk
Jamaluddin Jarjis".

Kawang nombor due pulok menyampuk "Ah sudoh! aku tok reti starang nok
sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku
tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok
jawak."

Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, "Bak pe
yang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang
interbiuw tu napok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu. Kalu
die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat
la gatal kat perut. Pah tu mu kerling la sikit name pengerusi TNB tu".

Ape lagi... kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang
die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok,
sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.

Name kawan nombor due pun dipanggil... .

Dalang 20 minit kawang nombor due tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige
panik doh nape kawang die tu tok kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la
kawang nombor due ni dengang muke tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye
la, amende soalang yang kuor, jawap la kawan no due ni, "Susoh gok soalang
die tapi soalang pengerusi TNB tu aku buleh jawap... aku sempak selok
spenda aku. Tukang interbiuw tok nampok aku selok tadi".

Kawang nombor tige ni pong panik la. "Ah sudoh awang! aku pong sebenor nye
tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu".

Jawap lah kawang no due tadi. " Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang
aku buat nih"

Kawan no tige pulok jawap," Aku nok tulih macam mane aku tok pakai spenda"

Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari
tadi berdiam diri tadi bagi idea..... "Ape bende yang susoh sangat ni
awang, mu beri je spenda mu kat die kejap."

Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang.
Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak
berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk
dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit
kawan nombor 3 ni kuor sambil tergaru-garu kepale dengang muke
kepelikkang. Kawang2 die yang dok luor ni tanye la kenape kuor awal
sangat?

Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu, die
jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel suke sampaikang ade yang
mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye la, mase
ahli panel ni tanye name pengerusi TNB
tu, ape mu jawap. Dengang confident die bagitahu dengan kuat dan
lantang..... ......... ...
"Datuk Calvin Klien". Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang
tadi, kawang yang sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke
depang, yang depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name
jename spenda tu pulak kat depan.
Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagi tu.....

Gitulah cerite nye.... spang kederang sunggoh!!!

9 Budak Hitam:

lionteen said...

even dah 3 tahun blaja kat ganu, ssh jugak nk fhm cite ni. hehe

midd said...

hahhaahaha.. bengom jer..

yana :)) said...

hahaha.. sengalnya.. walaupun saya bkan anak jati ganu tp paham la cito ni.. bapok best.. haha...

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hehehe.. juling2 mata OE membaca benda ni...
nak menggayakang dia lagi...
eh apasal OE nie???
hehehhe.... (n_n)

yna fazlyna said...

haha.. bengong tol ar citer dia ni.. adui nak tergelak pun ade.. tapi sure memang tak paham kalo orang cakap teganu.. mesti suh ulang banyak kali.. yna ade gak kawan kat ganu.. kat paka.

risa said...

hahahaha....akak memang suke belajar loghat mana2 negeri pon..paling best loghat nogori...comel je ghaso eh

sarah mohamad said...

hahah . lawak lah .

niesz said...

hahahaha..susah gak nk fhm nie..

finaz said...

ha,,ha,,,naka sunggoh,,,,