Alasan kebiasaan mereka yang dedah aurat

07 April 2011



1. Walaupun dedah aurat, diri masih menjaga maruah dan tidak melakukan perkara tak senonoh?

”Janganlah nilai orang dari luarannya. Don’t judge a book by its cover!”
"Walaupun tidak pakai tudung, saya tetap masih jaga solat dan menjaga tingkah laku"

Jawapan:
Adakah anda mendakwa diri anda mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri tanpa perlu menutup aurat? Tetapi adakah anda berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi yang melihat aurat anda mempunyai hati sesuci dan iman setinggi anda juga? Langsungkah mereka tidak memberi kesan dan tidak membangkitkan nafsu serakah mereka yang berada di hadapan anda? Jadi, perlu diberi kefahaman bahawa kewajipan wanita menutup aurat bukanlah semata-mata untuk menjaga maslahat dan maruah pihak wanita itu sendiri, tetapi maslahah yang lebih besar ialah menjaga masyarakat yang berada di sekelilingnya agar tidak terfitnah disebabkan budaya mendedahkan aurat. Betapa banyak kes-kes jenayah rogol dan cabul berpunca daripada wanita sendiri yang mempamerkan tubuh badannya yang terdedah di hadapan khalayak lelaki. Maka tutuplah aurat bukan sekadar untuk anda, tetapi juga demi kemaslahatan orang lain di sekeliling

2. Perempuan yang bertudung lebih teruk daripada tak bertudung?

"Ala… perempuan pakai tudung pun berperangai buruk!"
“Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung!”

“Ada seorang kakak tu pakai tudung, tapi perangai buruk, mengumpat sana mengumpat sini”
“Siapa kata orang tak pakai tudung semua jahat?”

Jawapan:
Ungkapan anda ini seolah-olah sedang memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan ungkapan seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?

Salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan untuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.

Nabi bersabda: Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya. (HR At-Tirmidzi)

3. Tidak mahu hipokrit bila bertudung?

"Bertudung ni perlukan keikhlasan…"
“Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh.”

“Buat apa pakai tudung kalau hati tak betul”

Jawapan:
Allah swt dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah WAJIB untuk menutup aurat tidak kira sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, suka atau tidak, disuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri. Sama seperti mendirikan solat, membayar zakat, puasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Sekiranya ikhlas dijadikan alasan maka, ramai diluar sana tidak perlu solat 5 waktu kerana sukar mencapai tahap keikhlasan yang ingin dicapai.

Perlu diingatkan, jika seseorang menutup aurat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir. Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, atas alasan TIDAK IKHLAS, TIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya, tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI.

Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat. Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

4. Menunggu seru untuk bertudung?

“Biarlah ianya datang daripada saya sendiri, bukan dipaksa sesiapa. Bila tiba masa, Insyaallah saya bertudung”

“Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang”
“Insyaallah, apabila sudah berkahwin barulah saya bersedia”

Jawapan:
Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin berubah? Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.

p/s : maaf tidak berniat untuk menyinggung sesiapa.. (bertudunglah anda sebelum anda ditudungkan)

diambil dari http://www.ehoza.com/v4/forum/religious-talk-muslim-section/215317-alasan-kebiasaan-mereka-yang-dedah-aurat.html

15 Budak Hitam:

Miza Yusof said...

artikel yang menarik. teima kasih berkongsi :) ingat mengingati sesama kita. yang elok jadi ikutan yang buruk tinggal-tinggalkan.

Anonymous said...

niq ske yg bertudung or xbertudung?
ske yg longgar2 ataw yg ketat2?

aliarosli said...

em,kaw taw ek ape yang dorang cakap?

sebab aku baru taw bile kawan aku cakap macam tue

peh,sentap gua

✿....rossa alina....✿ said...

thanks sharing.. :)

nuruashia said...

alhamdulilah. ske entry ni niq.. like 100000000x :P

gadis kepastian said...

teguran y bernas....

nurayunni said...

btl..suke sgt entri nie..:)

Cik Leen said...

haaa..yg atas dah tanya tanya tuh.. ^^
btw.. nice entry niq ;))

My MiRa said...

masalah ikhlas atau tak bertudung takde sape pun yang berhak untuk tentukan kecuali dia dan allah je yang tawu kebenaran keikhlasan tue...
andaikan seseorang dari freehair and tiba2 dia bertudung sebab dia tengok orang bertudung tu cantik,.....maybe pada mula2 nye die memang tak ikhlas and just nak pakai tudung sebab bertudung tu cantik pada pandangan die..bukans sebab nak tutup aurat..tapi atleast tak ikhlas die pun die tutup aurat die....tak la die berdosa dedahkan aurat die...cume dari segi dapat pahala ke tak tu hanya allah yang ley tentukan...just pendapat mira..

:)

sebab certain2 people selalu cakap....kalau setakat pakai tudung nak melawa baik tak payah pakai terus...firstly orang yang ade pendapat macam ni baik pikir dulu.. :) kalau die tak pakai dosa kan....

tulus sweet said...

kalau ada orang tu bagi alasan kononya yang bertudung pun gelak kuat2 actually deorang ni tak sedar yang itu dia dengan allah. lantaklah nak gelak kuat ke apa ke...yang penting dosa tunjuk aurat rambut tu takde.

saya bukan tomato said...

nice sharing niq ^^

ada yg bertudung sbb trend .. but hope org yg anggap cmtu ALLAH bukak pintu hati utk tros bertudung.. jgn plak kita hina caci plak kan.. :)

CikBulat said...

wahhh! perfecttt !!

cik fza said...

beno blako lar semua ni~

Zue Cancer said...

lambat 3 follower kalo tak leh dpt follower ke 777..anyway..follower 780 cantik gak no. nak entry heheh!!!

Zue Cancer said...

http://onlymezue.blogspot.com/2011/04/ehehade-blogger-soh-kite-wat-entry-tok.html

nah entry tok awok