Kenapa Ais Menggemukkan ?

10 February 2011


Ais memang membantu untuk hilangkan dahaga even time kita tak dahaga pon kita still suka minum ais sebab menyamankan tekak dan bila sebut pasal diet, orang mesti cakap ‘jangan minum air berais, kalau nak cepat kurus!‘ dan ini bukan mitos. BETUL, bila kita minum ais, tambah tambah lepas makan memang tak membantu untuk kita turun kan berat badan kita.





Ini adalah sistem pencernaan manusia normal, sequence dalam proses mencernakan makanan adalah

Bila kita makan, makanan akan lalu kat esofagus sebelum sampai ke organ pencernaan yang lain dan akan berehat sebentar di esofagus. Lepas makan, kita pulak minum minuman berais & lemak yang ada dalam makanan tadi akan beku & memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.
So, selain menggemukkan or susah nak kurus, ais jugak salah satu sebab lain ramai manusia zaman sekarang mati mengejut akibat serangan sakit jantung. Sebab itulah kita dinasihatkan agar minum 10 minit selepas makan,jangan makan nasi berulam air. Kalau kita minum air suam lepas makan, maka ia akan membantu mencairkan lemak-lemak di dalam organ pencernaan kita.

Kita jugak boleh cuba amalkan seperti budaya orang Jepun yang meminum teh hijau suam selepas makan untuk neutralize balik toksin dalam badan. Sangat bagus!

5 Budak Hitam:

misz sheyla said...

hueeeee....rupenye....huaaaaaaaaa... tapi cane nk tinggalkan tabiat ni...hahahahaha nice info

yna fazlyna said...

i live ais..and myb ais salah satu punca yna tak kurus2 agy ni..

darxniq said...

misz-hahahha...lepas nih buang peti kat umah...bru xder ais batu dah....wakkaka..:p

yna-xpe..bulat is chubyy...chubby is comel..^_^

cik blink blink said...

yeke....susah la kalau macam ni

darxniq said...

blink2-dugaan....:p