Maksimumkan Speed Firefox Dengan Pipelining Connection

08 March 2011





korang tau x per 2 pipelining?
actually pipelining nih data yang disusun dalam bentuk siri...
ok...aku cerita care paling senang nak paham la...
cam kiter der 1 keter...pastuh kalo kiter nak klua kiter mesti masuk dalam keter...
pastuh start enjin keter, masuk gear tekan minyak n jalan...
biler nak bent tekan brek...
kire susunan kerja yang dibuat la...
2 maksud pipelining...
cam dalam 1 maser 1 kerja jer yang dibuat...
kirenyer kalo kiter bukak pipelining, dier akan wat banyak kerja serentak la...
mozilla firefox da off pipelining untuk pengguna nya so kalo kiter on, kiter akan speed up kiter nyer surf speed up 2 20%...
ok abeh da tutorial...skang care nak wat lak...

1. bukak 1 tab dpd firefox korang pastuh type "about:config" pastuh tekan enter.


2. kat c2 dier der list banyak2 kan so kat atas 2 dier cam tempat tok korang type n nak search...kat c2 tulis "network.http.pipelining"...


3.ok, pastuh korang g kat "network.http.pipelining" pastuh klik dier jadi "true"...


4. pastuh g kat "network.http.proxy.pipelining" jadikan dier "true" gak...


5. pastuh g kat "network.http.pipelining.maxrequests" pastuh masukkan no cam 30 ker...2 bermaksud korang suro dier jalankan 30 keje dalam 1 masa...


6. akhir skali klik memaner kat c2 pastuh rightklik new>integer pastuh namerkan dier "nglayout.initialpaint.delay" and set nilai dier 0...bender nih lak maksud dier kire kalo thread tengah queue, biler dier sampai jer die akan tros jalankan coz maser waiting time dier 0...

ok...slamat mencuber dan surfing guner firefox...

5 Budak Hitam:

risa said...

aikkk blog dah lain??

darxniq said...

@risa

hhehehhee....saje tukar lain plak..:)

yna fazlyna said...

like new templet.. tapi tutorial kat atas yna tak bape faham..huhu

Mohd Farid said...

hehe.. senang cam makan kuaci.. hehe

darxniq said...

@Mohd Farid

senang ker??..tp klu nk lagi senang...bro pakai jer addons "fasterfox"