Kos Percintaan Korang

24 April 2011


cerita pasal jodoh kawin, memang seronok... 3 langkah je utk menuju ke gerbang perkahwinan... korang perhatikan tips-tips yg aku bg ni termasuk kos-kos yg terlibat scara langsungnya....


Langkah pertama
berjumpa ----> jatuh hati ----> mengorat
kos:
1. bunga 3 kuntum (RM 15.00)
2. surat: kertas A4, sampul, setem / upah pos budak hantar (RM 2.00)
Jumlah RM 17.00. ok.


Langkah 2
mengorat ----> bergayut (handphone) ----> bagi bunga, ajak makan, tengok wayang, berjalan2, shopping
kos:
1. bil h/phone : RM 10/sehari (top-up)... sebulan RM 300
2. bunga: RM 15/ seminggu (ahad saje pegi date)... sebulan RM 60
3. makan 2 orang (takkan 3 org plak): RM 50/seminggu (kira makan sedap tu macm KFC, McD, Burger King dll tempat yg berair-cond, takkan gerai tepi jalan yg x standard)... sebulan RM 200
4. tengok wayang: RM 20 (2 orang) + RM 20 (popcorn / jajan)...sebulan 2x, RM 80
5. berjalan-jalan, duit minyak @ duit tambang: RM 10 - 30
6. shopping: wallahualam, kalau boleh dijauhkan ataupun standby je RM 100 lg dalam poket.
Jumlah: dalam lingkungan RM 800 sebulan. ok ker tidak ni....(gigil jgak beb), sbb itu org tua kata jgn tunggu lama-lama... cepat-cepat ler kahwin...


Langkah 3
merisik ----> bertunang ----> berkahwin
kos:
1. hantaran 7 dulang, RM 50 x 7 = RM 350 (sepupu aku bagi info ni..), 2x = RM 700
2. cincin merisik = RM 200, cincin tunang = RM 500, cincin perkahwinan = RM 1,000
3. duit maskawin = RM 82, duit nikah kahwin = RM 150, duit kursus = RM 80
4. duit hantaran terkini RM 8,000 - RM 10,000 (kiter kene paham, harga barang dah naik)
5. duit kenduri sebelah lelaki RM 7,000 (itupun kalau gotong royong org kampung)
6.karaoke @ kugiran: RM 500 ~ RM 1,000
7. mak andam, set pelamin dsb.nya: RM 3,000
jumlah kasar: RM 25,000 ~ 30,000 (itu kira dah bajet tu...)

Oleh itu, blajar le rajin2, kerja cari duit simpan bebanyak, kemudian baru cari awek, jodoh tuhan dah tentukan, mengapa kiter perlu risau...

alangkah baiknya, klau langkah no. 2 tu korang praktikkan pd mak ayah kiter yg membesarkan kiter dari lahir sampai dapat mengenal dunia ni... isk..isk..isk..

 coretan niq : huk..huk...rasa sunyi lak ble dok sorang2..hahahhaha..sape2 nk jadi awek part time niq??...nnti contact [via facebook] okeh!...:p

17 Budak Hitam:

KyêrulL said...

HAHAHAHAHAHAHAHAHHAA

KyêrulL said...

Cari JODOH xboleh blah kat coretan tue.. sepak laju2 kang HAHAHA

fyy mokhtar said...

wahahhaa. gila gatal. tampo tampo :)

kaizen said...

aku klo bleh knal sehari trus nikah...wahahaha

HeziqaMushadadLee said...

tuu dia!awek part time..first time adek dengar..haha

laskar pelangi said...

wahaaaa=D

tak mau kapel2. terus kawen. bercinta lepas kawen lagi baik yeww dok? Heeee

lady nana said...

macam TERminat nak jadi awek part time.. huahuahuahuahua.. ni gelak excited sebab dapt jadi follower 1111.. :))

sweet stalker said...

haha, sebab tu org cakap bila couple kena share. kalau makan si lelaki yg bayar..wayang perempuan yg bayar. sama jugak gayot..gilir2 lah.. huuu

aliarosli said...

huh, gile melampau bajet dia

dengan tpup 10sehari

peh, kaye tue

tak mampu, oleh itu jangan kapel!

Scha Aryana said...

haha

nak komen satu je, Robert pattinson ade kat atas tu! ekeke

lea said...

jadi pompuan gak best kan..hehe

amirah syahida said...

HAHAHA,baek kawen stret tak byk duet kua..jimat2..

SM Banjamin said...

macam mana nak kawen?

mzhany said...

xpernah dpt bunga ;)

atiey azha said...

mak oi . macamana nak kahwin ni ..

delarocha said...

kata org, nak tackle anak dara org memang kena byk melabur.

tapi klu dah asyik tak jadi je, tak dapat pulangan..boleh muflis tu.. huhu

Ila said...

yang penting simpan sduit bebanyak ok..romantik belakang kira...hahhaa