Setting DNS dari NetKL

10 April 2011


kebanyakkan blogger sekarang mula celik it..kenapa aku kata macam tuh??..sebagai contoh,ramai blogger sekarang sudah pandai menggunakan domain sendiri untuk blog mereka..memakai custom domain adalah sangat2 bagos bagi blogger tegar kerana dapat meningkatkan rank alexa dan carian dalam seacrh engine seperti google dan yahoo..

so bagi sesiapa yang pernah membeli domain untuk blog sendiri dari NetKL mesti dikenakan bayaran sebanyak rm3 untuk konfigurasi DNS.

jadi disini aku nak bg tutorial untuk sesiapa yang nak jimat rm3 tuh...

1.
bila korang dah bayar dan dah mendapat email..


so korang p kat http://mydomain.netkl.com/customer
login guna login detail yang diberikan dalam email tuh..

2.
korang p kat tab domains dan tekan list of oders dan korang pilih domain korang..
selepas itu korang p kat tab DNS


then korang tekan active DNS...selepas itu korang tekan plak manage DNS


3.
bila korang dah tekan manage DNS, korang akan jumpa gmbar macam nih

so korang pilih A record and tekan add A record..

dan korang masukkan ip ini satu persatu dan save.
216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21

so dia akan jadi cam nih..


ingat...hanya 4 nih jer yang perlu ada lam kotak tersebut..klu ada yang lain..sila delete..


4.
korang p plak ke tab CNAME records dan add CNAME records

korang tambah "www" dan tambah "ghs.google.com" (sila ikot seperti gambar dibawah)

pastu save..

dah selesai..hahahhahaa...pastu klu nak setting kat blogspot plak..pandai2 la korang cari lam google eh..sbb aku mls nk wat dah tutorial sal setting kat blogspot lak...

p/s: sape2 x paham boleh bertanya dekat niq...then untuk info lanjut pasal setting dns tekan SINI.

p/ss: bagi sesiapa yang baru jer tukar domain..tp x dpt masuk..sila try kaedah ini flush dns using cmd

p/sss : tahniah kepada kyerul sbb dah berjaya memakai domain dot com...wahh..pemes gtu..hahaha.. so sape2 nak tgok bblog dia..boleh la melayari di http://www.kayif.com/


coretan niq : naik cuak gak aku..sbb nih 1st time aku setting dns blogpsot ke domain..hahhaa..mau x jadi..mmpos aku...last2 dpt gak lepas godek2 sendiri..:)

10 Budak Hitam:

KyêrulL said...

Terima Kasih Niq ^.^

OnlyZul said...

owh..patut hari tu aku try, die tak redirect kat blog..hahha...

►AdamXis◄ said...

Assalam...sob3.Sebelum nie just nampak tutorial yang gune yg dns.net tuu...skali netkl bagi domain.netkl.com...dah lain terus dari toturial...terkapai2 cari cara...nie baru nampak tutorial pasal khusus utk domain.netkl.com...bagus2.tapi dah terlambat sikit...owh yer ada satu perkara mustahak, iaitu yang automatik name server tuu jangan sesekali sentuh...

aDisH.sHidA said...

tq "cikgu" niq...cikgu sebab ajar benda yang kita tak tahu..budak muncet sebab jiran kamu pelangi beracun tu

Orang Kampung said...

sifu aku mmg pndai..
aku ja x pndai2.. huhu..

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE rasa nak pakai blogspot je...
hehe...
boleh macam tu...
tapi info ini amatlah berguna...
err... susah ke nak pakai domain nie???
(n_n)

Tok Esah said...

terbaik lah niq!!

Shazmiey Abdurahman said...

tgh on da way nak pakai custom domain,,tapi tak pandai nak setting..hihihi..nasib baik ada entry nih..dah bookmark,,nnti nak setting senang je.hoho

Izamir Ridzwan said...

IR tak paham.. maseh nah.. boleh buat rujukan nnt

reezluv said...

ko pakai NetKl ke?wawah..tahniah..aku dah lama tinggalkan Netkl aku pakai Onebytes..netkl pun best gak.power punya host..:D